Αυτό δεν είναι άλλο από το Colour Analysis, μία επιστημονική διάγνωση των χρωματικών τόνων που μας κολακεύουν, βάσει του υποτόνου μας. Στην ουσία, φορώντας τα χρώματα που εναρμονίζονται με εμάς στα ρούχα, στο μακιγιάζ και ιδιαίτερα στο κραγιόν, δείχνουμε νεότεροι και πιο φρέσκιοι, ενώ ταυτόχρονα αναδεικνύουμε αισθητά το χαμόγελό μας!
Για να κατανοήσουμε ωστόσο καλύτερα τι είναι το Colour Analysis, πρέπει να ξεκινήσουμε από τα βασικά: τα χρώματα!
Το χρώμα έχει ισχυρή δύναμη στις ζωές μας - είναι αρκετό να σκεφτούμε πόσο πολύ επηρεάζεται η διάθεση μας από το χρώμα του ουρανού όταν ξυπνάμε κάθε πρωί. Η δύναμη του χρώματος έχει σαγηνεύσει φιλόσοφους, ψυχολόγους, χημικούς, καλλιτέχνες και σχεδιαστές και πολλοί έχουν προσπαθήσει κατά καιρούς να ταξινομήσουν τα διαφορετικά χρώματα και να θέσουν τους κανόνες της αρμονίας των χρωμάτων.
Οι φιλόσοφοι Γκαίτε και Σοπενχάουερ μελέτησαν το θέμα, αλλά ήταν μέσα από τη δουλειά του χημικού Ρόμπερτ Μπόιλ που μας έγινε γνωστό ότι τα αρχικά χρώματα είναι το κόκκινο, το κίτρινο και το μπλε. Το έργο του Γάλλου χημικού Μιχαήλ Σεβρέιγ ήταν ιδιαίτερα σημαντικό, καθώς πειραματίστηκε με τα αποτελέσματα της ανάμειξης διαφορετικών χρωμάτων και εξέτασε τα οπτικά εφέ που χρησιμοποιούνται σήμερα στην έγχρωμη εκτύπωση και την τηλεόραση. Τα πειράματά του έθεσαν την επιστημονική βάση για το έργο των ιμπρεσιονιστών ζωγράφων όπως ο Μονέ, ο Ρενουάρ και ο Βαν Γκονγκ.
Στον αιώνα που πέρασε, ο Ελβετός καλλιτέχνης Γιόχαν Ίτεν που εργάστηκε και δίδαξε στη σχολή Καλών Τεχνών του Μπάουχάουζ στη Γερμανία, θεμελίωσε τους κανόνες της θεωρίας του χρώματος. Το πιο γνωστό έργο του Ίτεν είναι ο τροχός των δώδεκα σημείων χρώματος, που χρησιμοποιείται ευρέως στις μέρες μας.
Ο τρόπος που χρησιμοποιούμε τα χρώματα για να περιγράψουμε τα αισθήματά μας, μας δίνει μία γεύση της δύναμης τους. Ο Ίτεν είδε τις αντιδράσεις μας στο χρώμα σαν αισθητικές, συναισθηματικές ή συμβολικές. Τα χρώματα και οι συνδυασμοί τους μπορούν να γίνουν πολύ υποβλητικά, ιδιαίτερα όταν προσδιορίζουν μία ατμόσφαιρα ή μία περίοδο της ιστορίας. Το eau de nil και το σομόν είναι τυπικά χρώματα της δεκαετίας του 30, ενώ το βαθύ κόκκινο και πράσινο δημιουργούν μία αίσθηση Βικτοριανής εποχής. Το μαύρο είναι παιδί των 90s και του fast fashion, ενώ το λευκό σχετίζεται με τη καθαρότητα.
Ο Ίτεν και άλλοι, μέσω της εμπλοκής τους με το χρώμα, όρισαν ότι κάθε άνθρωπος έχει μία βασική απόχρωση στην επιδερμίδα του που ανήκει σε μία από τέσσερις κατηγορίες. Αυτές είναι γνωστές στη χρωματολογία ως Άνοιξη, Καλοκαίρι, Φθινόπωρο και Χειμώνας. Η Άνοιξη και το Φθινόπωρο αντιπροσωπεύουν τα ζεστά χρώματα, ενώ ο Χειμώνας και το Καλοκαίρι τα ψυχρά.
Στο Colour Analysis ακολουθούμε τις βασικές αρχές των χρωμάτων για να προσδιορίσουμε σε ποια εποχή ανήκει κάποιος άνθρωπος βάσει του υποτόνου της επιδερμίδας του, ώστε να χρησιμοποιήσουμε στη συνέχεια αυτή τη γνώση σε προσωπική βάση.
Κάθε χρώμα στον κόσμο περιγράφεται είτε ως ζεστό (με κίτρινη βάση) είτε ως ψυχρό (με μπλε βάση), και είτε ως διαυγές και λαμπερό είτε ως μαλακό και σβησμένο. Η επιδερμίδα του καθενός μας έχει ένα συγκεκριμένο χρώμα, και εάν έχει κίτρινη βάση και είναι διαυγές τότε είμαστε «Άνοιξη», εάν έχει ζεστή βάση και είναι σβησμένο και πιο απαλό τότε είμαστε «Φθινόπωρο». Εάν το δέρμα μας έχει μπλε βάση, διαυγή και λαμπερή είμαστε «Χειμώνας», ενώ εάν έχει ψυχρή βάση και απαλή/σβησμένη, τότε είμαστε «Καλοκαίρι».
Οι τέσσερεις αυτές χρωματικές παλέτες ονομάζονται σύμφωνα με τις εποχές, διότι οι εποχές μέσα από τα επιμέρους στοιχεία τους (τα χρώματα της φύσης, τα καιρικά φαινόμενα κ.ά.) τις αποδίδουν εξαιρετικά.
Το πιο σημαντικό συμπέρασμα εδώ, είναι ότι δείχνουμε πιο φρέσκοι, όμορφοι και νέοι σε μία μόνο χρωματική παλέτα/εποχή, ενώ οι άλλες δεν μας κολακεύουν τόσο.
Άνοιξη: ζεστά, χλωρά πράσινα χρώματα (χάρη στη λιγότερη χλωροφύλλη), ασφόδελοι (νάρκισσοι), υάκινθοι, τουλίπες και κρόκοι, μπουμπούκια στα δέντρα, τα μπλε της πισίνας και της θάλασσας.
Φθινόπωρο: φθινοπωρινά φύλλα σε όλες τις αποχρώσεις του κόκκινου, καφέ, πράσινου και κίτρινου, μήλα, εσπεριδοειδή, κολοκύθες, τα χρώματα της ουράς του παγωνιού.
Χειμώνας: τα έντονα χρώματα των Χριστουγέννων, μούρα (βατόμουρα, μύρτιλα κ.λπ.), χιονισμένα τοπία, πάγος.
Καλοκαίρι: καλοκαιρινός ουρανός, μπλε/πράσινα φυτά (χάρη στη περισσότερη χλωροφύλλη), ένας κήπος με όλες τις αποχρώσεις του ροζ και του λιλά, τριαντάφυλλα, κρινάκια και λεβάντες.
Η σωστή για εμάς χρωματική παλέτα αναδεικνύει με τον καλύτερο τρόπο την εμφάνιση και το χαμόγελό μας, καθώς:
Ειρήνη Φθενάκη
House of Colour Athens
ΣΧΕΤΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ
ΑΝΑΚΑΛΥΨΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Αναζητήστε χρήσιμες συμβουλές για θέματα που αφορούν τη στοματική σας υγιεινή στους οδηγούς μας, οι οποίοι δημιουργήθηκαν από την AIM, τον ειδικό στη στοματική υγιεινή.